Reisadvies Kenia | Is reizen naar Kenia veilig?
LEES MEER
Kenia is een land van indrukwekkende landschappen en wilde dieren. Van de uitgestrekte savannes in de Masai Mara tot de bruisende kustlijn van Mombasa, dit Oost-Afrikaanse land trekt jaarlijks duizenden toeristen. Maar hoe veilig is het eigenlijk om naar Kenia te reizen? In deze blog duiken we dieper in op het reisadvies voor Kenia en delen we tips om je reis zo veilig mogelijk te maken.
Actueel reisadvies Kenia: Waar moet je op letten?
Het huidige reisadvies voor Kenia kan elk moment veranderen. Het is daarom altijd belangrijk om de huidige situatie in Kenia te checken voordat je op reis gaat!
Over het algemeen is grootste deel van het land veilig voor toeristen. De toeristische trekpleisters zoals de Masai Mara, de kuststreek van Mombasa en het Mount Kenya National Park zijn doorgaans veilig voor bezoekers.
Specifieke regio’s met risico’s in Kenia
Hoewel Kenia dus over het algemeen veilig is, zijn er enkele regio’s waar afgeraden wordt om naartoe te reizen of waar je extra alert moet zijn. Houd er rekening mee dat de situatie kan veranderen en er inmiddels nieuwe regio’s toegevoegd kunnen zijn.
- Grensgebieden met Somalië en Ethiopië: Deze gebieden worden als onveilig beschouwd vanwege de dreiging van terrorisme, gewapende conflicten en grensoverschrijdende criminaliteit. Het is sterk af te raden om naar deze regio’s te reizen.
- Noordelijke en oostelijke provincies: Deze provincies hebben te maken met sporadische gevallen van onrust, voornamelijk veroorzaakt door lokale milities en banditisme. Reizen naar deze gebieden wordt afgeraden tenzij het absoluut noodzakelijk is.
- Nairobi, Mombasa en andere grote steden: Net als in andere wereldsteden komt criminaliteit zoals zakkenrollerij en overvallen voor. Het is belangrijk om waakzaam te zijn, vooral in drukke gebieden en ’s nachts.
Actuele dreigingen en gevaren Kenia
De dreiging van terrorisme is redelijk hoog in Kenia, voornamelijk als gevolg van de betrokkenheid van het land bij de strijd tegen Al-Shabaab in Somalië. Er zijn in het verleden aanslagen geweest in Nairobi en aan de kust, maar de veiligheidsdiensten hebben sindsdien hun inspanningen opgevoerd om de dreiging te minimaliseren. Toch is het belangrijk om goed op te blijven letten en drukke plekken waar veel buitenlanders samenkomen, te vermijden.
Nogmaals: Check het huidige reisadvies van Kenia voor je op reis gaat!
Veiligheidstips voor reizigers
Ga niet ’s avonds alleen de straat op
Als toerist val je nu eenmaal meer op in een land als Kenia. Ga daarom niet zomaar alleen de straat op in de avond. Vooral als vrouw is dit echt geen goed idee. Natuurlijk ligt het er een beetje aan waar in Kenia je bent. Het beste is om even te informeren bij de receptie van je accommodatie wat de veiligheidsrisico’s zijn in de omgeving.
Neem een (betrouwbare) taxi
In Kenia is het belangrijk om alleen gebruik te maken van erkende taxibedrijven of betrouwbare vervoersdiensten zoals Uber. Openbaar vervoer zoals matatu’s (minibusjes) kan riskant zijn vanwege vreemd rijgedrag en overbelading.
Als je van plan bent om een auto te huren, zorg er dan voor dat je bekend bent met de verkeersregels en wees voorbereid op soms chaotische rijomstandigheden.
Bewaar waardevolle spullen in kluisjes
Je ziet in veel hotels altijd een kluisje staan die je misschien maar zelden gebruikt. Maar in sommige landen zoals Kenia is het echt wel aan te raden om deze te gebruiken. Niet alleen heerst er veel armoede in het land waardoor het aantrekkelijker is voor mensen om waardevolle spullen mee te nemen, maar je bent vaak ook niet verzekerd als er iets gestolen wordt in een kamer waar een kluisje aanwezig is.
Gebruik een lokale SIM of E-SIM kaart
Ik vind het zelf altijd fijn om bereikbaar te zijn tijdens mijn reizen. Een lokale SIM kaart kopen is dan vaak ook een van de eerste aankopen die ik doe als ik aankom. Je wilt niet in een situatie zitten dat je hulp nodig hebt of belangrijke informatie moet opzoeken en je geen data hebt. Een SIM kaart met genoeg data is dan wel zo fijn.
Je kan er ook voor kiezen om een E-SIM kaart te installeren. Met de Firsty app heb je wereldwijd gratis low-speed internet waarmee je kan internetten en kan whatsappen. Je kan er dan zelf voor kiezen om een hogere snelheid bij te kopen.
Mail belangrijke documenten naar jezelf
Zelf maak ik altijd een kopie van mijn paspoort die ik uitgeprint meeneem, gewoon voor de zekerheid. Daarnaast mail ik ook de belangrijke documenten naar mezelf toe zoals mijn paspoort, visum, verzekeringspapieren etc. Zo heb je altijd een back-up. Op papier en digitaal.
Sla belangrijke telefoonnummers op voor je op reis gaat
Je staat er misschien niet altijd zo snel bij stil maar als er iets mis gaat op reis is het wel zo fijn als je niet het hele internet af moet struinen om op zoek te gaan naar het juiste telefoonnummer. Ik check altijd even wat het nummer is van de Nederlandse ambassade van het land waar ik naartoe reis. Het noodnummer van mijn reisverzekering en een eventuele reisorganisatie is ook zeker iets wat ik snel bij de hand wil hebben.
Medische risico’s in Kenia
Reizen naar een ver land brengt vrijwel altijd medische risico’s met zich mee die je in Nederland niet zo snel zal tegenkomen. Laat dit je echter zeker niet tegenhouden want er zijn gelukkig heel veel manieren om je hierop voor te bereiden. Kenia kent een aantal medische risico’s waarvan je op de hoogte moet zijn. Houd er wel rekening mee dat dit soort situaties kunnen veranderen en het daarom altijd goed is om de GGD te raadplegen voor de meest up-to-date informatie.
De gezondheidszorg in Kenia is in stedelijke gebieden van goede kwaliteit, maar in landelijke gebieden is dit zeker niet gegarandeerd. Hulpdiensten zijn veel langer onderweg en ook niet alle medicijnen zijn altijd beschikbaar. Het is daarom ook slim om in ieder geval een aantal vaccinaties voor vertrek te halen, waaronder die tegen gele koorts, hepatitis A en B en DTP. Kenia is ook een hoog risico gebied voor malaria en dengue. Beide ziektes worden door muggen overgebracht. Naast het gebruik van insectenetende middelen zoals DEET en slapen onder een klamboe is het ook zeer aan te raden om malaria pillen in te nemen.
Veel reizigers zijn bezorgd over de bijwerkingen van deze malaria pillen. Alhoewel dit zeker kan voorkomen is dit uiteraard per persoon verschillend. Mijn ervaringen zijn zeer positief. De enige bijwerking die ik heb gehad waren meer realistischere dromen, maar verder heb ik nergens last van gehad. Wil je meer weten over de bijwerkingen en risico’s van het wel of niet innemen van malaria pillen? Neem dan altijd contact op met je huisarts, apotheek of GGD.
Is Kenia veilig voor vrouwen die alleen reizen?
Ik heb deel uitgemaakt van een groepsreis tijdens mijn reis door Kenia en ben dus nooit echt alleen geweest. Ik kan dus ook niet direct mijn ervaringen vergelijken met als je als vrouw alleen zou reizen. Toch had ik mij niet comfortabel genoeg gevoeld om alleen door dit land te reizen. Dit is denk ik echter wel echt per persoon verschillend. Er zijn namelijk ook positieve ervaringen te lezen van vrouwen die alleen door Kenia hebben gereisd.
Natuurlijk is de cultuur heel erg anders en daar moet je rekening mee houden. Vooral als blanke (in mijn geval ook nog blonde) vrouw val je nu eenmaal meer op. Er wordt naar je gekeken, geroepen en in bepaalde situaties kwamen ze ook dichtbij mij staan met de vraag of ik getrouwd was etc. Ze kunnen nogal opdringerig overkomen. Sommige vrouwen zullen hier misschien wat makkelijker mee om gaan dan anderen. Persoonlijk vond ik het niet fijn en ik zou me daarom ook niet comfortabel genoeg voelen om alleen door Kenia te reizen. Het is echt een afweging die je zelf moet maken en moet beoordelen of jij je hier fijn bij voelt.
Goed om rekening mee te houden
- Geldige documentatie:
Zorg ervoor dat je een geldig paspoort hebt bij je reis naar Kenia. Dit paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn vanaf het moment van aankomst. Daarnaast is een visum verplicht voor alle reizigers van 16 jaar en ouder. Zonder visum wordt de toegang tot het land geweigerd. - Werkvergunning:
In Kenia is het strikt verboden om te werken zonder de juiste werkvergunning. De overheid voert hier strenge controles op uit en overtredingen worden zwaar bestraft. Boetes zijn gebruikelijk, maar in ernstige gevallen kan ook gevangenisstraf worden opgelegd. - Demonstraties:
Tijdens verkiezingsperiodes in Kenia kunnen er politieke demonstraties ontstaan. Deze bijeenkomsten kunnen soms uitmonden in geweld. - Autohuur:
Als je van plan bent om met de auto of motor door Kenia te reizen, wees dan alert op de mogelijkheid van ‘carjacking’, vooral in afgelegen gebieden. De wegen in Kenia verkeren vaak in slechte staat, en na zware regenval kunnen ze soms zelfs onbegaanbaar worden. Ook is het rijgedrag in Kenia niet altijd even verantwoordelijk, waarbij rijden onder invloed een aanzienlijk probleem vormt. - Piraterij:
In de kustregio van Kenia is piraterij een serieus risico. Zowel commerciële schepen als particuliere zeiljachten kunnen het doelwit zijn van kapingen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze risico’s als je over zee reist. - Plastic tasjes:
In Kenia zijn plastic tasjes verboden. Het gebruik van dergelijke tasjes kan leiden tot strenge sancties. Overtreders krijgen meestal eerst een waarschuwing, maar bij herhaaldelijke overtreding kan er een straf volgen zoals een boete of gevangenisstraf. - Openbare fotografie:
Wees voorzichtig met wat je fotografeert in Kenia. Het is verboden om foto’s te maken van overheidsgebouwen, militaire personen/gebouwen en luchthavens. Dit kan als een veiligheidsdreiging worden gezien en kan leiden tot juridische problemen. - LHBTIQ+:
Het is belangrijk om te weten dat homoseksualiteit en andere LHBTIQ+ uitingen strafbaar zijn in Kenia, ook voor buitenlandse bezoekers. Overtreding van deze wetten kan leiden tot ernstige consequenties.
Conclusie: Is reizen naar Kenia veilig?
Reizen naar Kenia brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Maar laat dit je vooral niet tegenhouden om dit prachtige land te bezoeken. Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind.
Zorg ervoor dat je je reisvaccinaties haalt, een medische kit meeneemt voor noodgevallen en op de hoogte bent van de recente ontwikkelingen in het land. Gebruik je gezonde verstand. Ga niet alleen in de avond over straat, vermijd bepaalde regio’s en loop niet te koop met dure dingen. Overweeg ook de manier van reizen door Kenia. Ga je alleen of met meerdere mensen? Als je je houdt aan de veiligheidsmaatregelen dan is er veelal niks aan de hand. Lees je vooral even goed in en stem aan de hand daarvan je route op af.