Ngorongoro Krater in Tanzania | Bezoek de grootste intacte Caldera ter wereld
LEES MEER
De Ngorongoro Krater is voor mij toch wel een van de hoogtepunten geweest van mijn reis naar Tanzania. Het is een uniek natuurspektakel dat je nergens anders in de wereld te zien krijgt. De krater zelf is de grootste intacte vulkanische caldera ter wereld, met een indrukwekkende diameter van ongeveer 20 kilometer en een diepte van ongeveer 610 meter. Er is een bijzondere biodiversiteit in de krater ontstaan waar inmiddels wel 25.000 dieren leven.
Hoe is de Ngorongoro Krater ontstaan?
Ongeveer 2 tot 3 miljoen jaar geleden stond in het huidige Ngorongoro Conservation Area een gigantische actieve vulkaan. Deze vulkaan, vermoedelijk even hoog als de Kilimanjaro (5895 m), barstte regelmatig uit. Uiteindelijk bereikte de vulkaan een punt waarop de magmakamer onder de vulkaan leegliep door een hele grote uitbarsting.
Na de uitbarsting stortte de top van de vulkaan in omdat de onderliggende steunstructuren niet langer het gewicht van de bergtop konden dragen. Hieruit is een caldera ontstaan, de huidige Ngorongoro krater.
Waar ligt de Ngorongoro Krater en hoe kom je er?
De Ngorongoro Krater bevindt zich in het noorden van Tanzania, binnen het Ngorongoro Conservation Area. Dit gebied grenst aan het beroemde Serengeti National Park en maakt deel uit van het grotere ecosysteem van de Oost-Afrikaanse savanne.
Hoe kom je bij de Ngorongoro Krater?
Vanuit Arusha: De stad Arusha, vaak het startpunt voor safari’s in Noord-Tanzania, ligt op ongeveer 180 kilometer van de Ngorongoro Krater. De reis van Arusha naar de krater kan per auto of georganiseerde tour worden gemaakt en duurt ongeveer 3 tot 4 uur. De wegen zijn grotendeels geasfalteerd, maar de laatste delen kunnen hobbelig zijn, dus een 4×4-voertuig wordt aanbevolen.
Luchthavens
- Kilimanjaro International Airport (JRO): Deze luchthaven ligt op ongeveer 46 kilometer van Arusha en biedt internationale en binnenlandse vluchten.
- Arusha Airport (ARK): Een kleinere luchthaven die voornamelijk binnenlandse vluchten afhandelt en dichter bij de stad Arusha ligt.
Reisorganisaties: Veel bezoekers kiezen ervoor om een georganiseerde safari te boeken bij een van de vele reisorganisaties in Arusha of online. Deze organisaties regelen transport, accommodatie en gidsen, waardoor je zorgeloos van je avontuur kunt genieten.
Biodiversiteit in de Ngorongoro Krater
Een van de dingen die de Ngorongoro Krater zo bijzonder maakt is de grote biodiversiteit. De grond in en rondom de krater is ontzettend vruchtbaar. Dit zorgt er natuurlijk voor dat het extra aantrekkelijk is voor allerlei dieren.
Wilde Dieren
In de krater kun je de Big Five spotten: leeuwen, olifanten, neushoorns, buffels en luipaarden. Vooral de hoge concentratie aan leeuwen en de bescherming van de bedreigde zwarte neushoorn maken dit gebied bijzonder. Daarnaast zie je er grote kuddes grazers zoals gnoes, zebra’s en gazellen, maar ook aaseters zoals hyena’s en jakhalzen. De meren in de krater trekken nijlpaarden en duizenden flamingo’s aan.
Lees ook: De Big 5 | Welke dieren vallen onder de Big 5 & tips om ze te spotten
Vegetatie
De kraterbodem is bedekt met uitgestrekte graslanden, ideaal voor grazers. In het zuiden vind je het Lerai-struikgewas, dat zorgt voor schaduw en voedsel voor olifanten en buffels. Permanente meren zoals het Magadimeer en diverse moerassen zijn cruciaal voor het ecosysteem, doordat ze drinkwater leveren en leefgebieden bieden voor vele diersoorten.
Safari in de Ngorongoro Krater
De gamedrive door de Ngorongoro Krater was echt een hele belevenis. We werden met de truck naar de rand van de krater gebracht waar twee jeeps ons stonden op te wachten. De grote truck waar we mee door Kenia en Tanzania reisden was veel te groot om de stijle afdaling aan te kunnen dus moest de overstap gemaakt worden naar de jeeps. De rit naar de rand van de krater was al erg mooi. We kwamen veel Masai tegen maar ook giraffen en zebra’s. De Masai is het enige volk dat buiten een voertuig de krater in mag. Ze wonen in en rond de krater en maken gebruik van het vruchtbare land zodat hun vee hier kan grazen.
Na een korte toiletstop en wat foto momentjes aan de kraterrand was het tijd om aan de afdaling te beginnen. Al snel begreep ik waarom het nodig was om te wisselen van vervoer. De weg naar beneden is heel erg stijl, maar daardoor ben je in redelijk korte tijd al afgedaald.
Gelijk aan het begin van onze safari hadden we geluk want één van de big 5 lag op ons te wachten. In de verte zagen we al wat leeuwen liggen en later op de dag hebben we zelfs de zeldzame zwarte neushoorn gezien! De Ngorongoro krater is de beste plek in Tanzania om de zwarte neushoorn te zien. Maar ook de olifanten hebben we gespot, net als heel veel flamingo’s, een aantal hyena’s, buffels en gnoe’s.
Wist je dat: De Ngorongoro krater de hoogste concentratie wilde dieren heeft? Er schijnen zo’n 25.000 zoogdieren in de krater te leven.
Overnachten op de rand van de Ngorongoro Krater
Er zijn verschillende mogelijkheden om op of rondom de krater te overnachten. Van hele luxe lodges tot standaard hotels of campsites. Een aantal populaire accommodaties bij de Ngorongoro krater vind je hier:
Accommodatie op de rand van de krater:
Accommodaties vlakbij de krater:
Foresight Eco Lodge & Safari
Foresight Eco Lodge & Safari ligt in Karatu vlakbij de ingang van de Ngorongoro krater. Alle kamers hebben een eigen badkamer en er is een restaurant waar je ook terecht kan als je vegetarisch of veganistisch bent.
Beste reistijd Ngorongoro Krater
Wanneer je van plan bent de Ngorongoro Krater te bezoeken, is het kiezen van de juiste tijd van het jaar toch wel belangrijk voor een onvergetelijke ervaring.
Droogseizoen (juni tot oktober): Dit is de beste tijd om wilde dieren te spotten, omdat de dunne vegetatie dieren naar de resterende waterbronnen trekt. Fotograferen is dan ook eenvoudiger. Houd wel rekening met drukte en hogere prijzen.
Korte regenseizoen (november tot december): De krater wordt groener en bloeit, wat zorgt voor minder toeristen en lagere prijzen. Dit is ook een goede tijd om migrerende diersoorten te zien. Regenval is kort, maar wegen kunnen modderig zijn.
Lange regenseizoen (maart tot mei): Dit is het groenste seizoen in de krater en accommodaties zijn goedkoper. Verwacht echter zware regenval en moeilijk begaanbare wegen, en het spotten van dieren kan lastiger zijn door dichte vegetatie.
Overgangsperiode (januari tot februari): Dit is een geweldige tijd om actieve dieren en hun jongen te zien. Het weer kan onvoorspelbaar zijn, met zowel droge als natte dagen.