Hoe ga je om met vliegangst als je heel erg van reizen houdt?
LEES MEER
Enigszins gespannen kom ik aan op de luchthaven. Op tijd en zo goed mogelijk voorbereid. Ik probeer het mezelf zo relaxt mogelijk te maken, wetende dat ik dat straks totaal niet meer ben. Vliegangst, tja geloof het of niet maar ook mensen die een reisblog hebben, kunnen er last van hebben. Sterker nog, in een ver verleden heb ik zelfs een opleiding tot stewardess afgerond, al had ik er toen natuurlijk nog geen last van. Vliegangst komt bij ongeveer 30% van de Nederlandse bevolking voor en helaas weerhoudt het veel mensen van het maken van hun droomreis. Ondanks dat ik vliegen nog steeds 3 keer niks vind, weiger ik om het vliegtuig niet meer in te stappen. Reizen is een van de dingen waar ik erg gelukkig van word en hoe zonde zou het zijn om dat te laten vliegen (pun intended). Tijdens het vliegen zijn er een aantal dingen die ik altijd probeer om het wat aangenamer te maken. In dit artikel deel ik ze met jou zodat jij hopelijk ook iets minder gestresst je droombestemming tegemoet vliegt.
Kom op tijd en uitgerust aan
Vliegen met stress is al niet fijn en zeker niet als je ook last hebt van vliegangst. Ik zorg er altijd voor dat ik zo goed mogelijk voorbereid ben. Ik regel vervoer naar de luchthaven via vrienden of familie zodat ik niet hoef te stressen over het openbaar vervoer en ik doe het de week van te voren rustig aan. Afspraken probeer ik te minimaliseren zodat ik me volledig kan focussen op hetgeen wat ik nog moet regelen. Dit zorgt er voor mij voor dat ik zeker weet dat ik alles op orde heb en ik de gedachtes ‘heb ik alles nou wel?’ opzij kan zetten. Ik zorg als laatste dat mijn nachtrust op orde is en ik uitgerust op het vliegveld aankom. Natuurlijk is het proces van ontspanning voor iedereen anders. Bedenk voor jezelf waar jouw stress vandaan kan komen en kijk of je dit zo veel mogelijk kan vermijden in de week voor je vertrek.
Zorg voor afleiding
Afleiding zoeken als je merkt dat je onrustig begint te worden is een goede manier om je angst de baas te blijven. Luister naar muziek, kijk een film of serie, doe een kruiswoordpuzzel, lees een boek of praat met je medepassagiers. Als het je lukt om je aandacht te verzetten dan merk je dat de tijd veel sneller gaat en je binnen no-time helemaal niet meer met je vliegangst bezig bent.
Vermijd alcohol en medicijnen
Veel mensen gebruiken alcohol of kalmeringspillen zoals Oxazepam om zich te verdoven en op die manier te ontsnappen van de situatie. Dit geeft op de korte termijn misschien wat verlichting maar het lost absoluut het probleem niet op. Naast dat het natuurlijk niet echt gezond voor je is, zorgt alcohol juist ook voor een verstoring in je slaap. Heb je een lange vlucht en hoop je de rit door te komen met wat uurtjes slaap, laat de alcohol dan staan. Ook de medicatie lost zeker niet al je problemen op. Het maakt je vaak suffig en vermoeid. Tuurlijk heb ik ook overwogen om de ‘makkelijke’ weg te kiezen, maar voor mij persoonlijk is dit niet de oplossing. In plaats daarvan zorg ik juist dat ik genoeg water drink en gezond eet de periode voor mijn vlucht en tijdens mijn vlucht. Dit voelt voor mij een stuk beter.
Stamp feitjes in je hoofd
Kennis is macht! Ook als het gaat om je vliegangst. Wat mij heel erg heeft geholpen om te leren omgaan met mijn vliegangst is het herhalen van bepaalde feiten in mijn hoofd. Bijvoorbeeld: ‘Turbulentie is vervelend, maar niet gevaarlijk’. Iets wat piloot Kelly Otte opschrijft in zijn boek ‘Overwin je vliegangst’. In dit boek vertelt hij hoe angst werkt, geeft hij tips over hoe je dit het beste kan aanpakken en leert hij je bepaalde oefeningen die je zelf direct kan toepassen. Echt een aanrader om door te nemen voordat je op reis gaat.
Er zijn nog meer boeken over vliegangst die je kan overwegen. Wellicht helpt het je op weg!
Zie de piloot als een buschauffeur
Een van de dingen die ik vaak doe om mezelf van al die doemgedachtes te ontdoen is om me te realiseren dat piloten en de rest van de crew dit elke dag weer doen. Het is hun werk, net als die van een buschauffeur. Voor de piloot is het alsof hij/zij in de bus stapt om zijn of haar passagiers te vervoeren. Ook het idee dat piloten intensieve trainingen volgen en dit elk jaar weer herhalen stelt me vaak ook gerust.
Sluit je af van alle geluiden
Een grote hack die voor mij erg goed werkt is om jezelf af te sluiten van alle geluiden in de cabine. Ondanks dat ik inmiddels wel weet wat ik qua geluiden kan verwachten, merk ik dat dit toch vaak een trigger kan zijn. Motoren die kracht afnemen, landingsgestel die uit- of inklapt, noem het maar op. Sinds dat ik noise cancelling oordopjes heb merk ik dat de stress een stuk minder is.
Doe een cursus vliegangst of bezoek een psycholoog
Merk je dat het je niet lukt om je angst de baas te zijn, dan zijn er gelukkig een heleboel mensen die je daarin kunnen helpen. Een van de manieren is het doen van een cursus tegen vliegangst. Je krijgt dan tips en tricks mee over hoe je om gaat met vliegangst en soms doe je zelfs een testvlucht om te oefenen. Natuurlijk kan je ook bij je huisarts aankloppen voor een verwijzing naar een psycholoog. Angst is een veelvoorkomend probleem en gelukkig weten ze heel goed hoe ze dit moeten behandelen.
Doe ontspanningsoefeningen
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar als het gaat om angst. Zodra je het gevoel hebt in gevaar te zijn reageert je lichaam direct en dat kan je negatieve gedachtes ook weer verergeren. Je kan dan als het ware in een negatieve spiraal terecht komen die je moet zien te doorbreken. Een van die manieren is het doen van ontspanningsoefeningen. Angst is een natuurlijke reactie en doordat je lichaam (in sommige gevallen) zo heftig kan reageren kan het lastig zijn om dit te stoppen. Toch is het echt niet onmogelijk. Zodra je lichaam zich gaat relaxen zal je zien dat je gedachtes ook minder negatief worden. Ademhalingsoefeningen zijn vaak een goede om mee te beginnen. Wat ook kan helpen is het kort aanspannen van al je spieren om je vervolgens te focussen op het gedeelte dat je alles weer ontspant. Het is geen wondermiddel maar doordat je de focus ergens anders op legt is het vaak een succesvol middel tegen angst gebleken.
Besef dat je gedrag een keuze is
Angst is een emotie die vaak onaangekondigd en ongecontroleerd opkomt. Hoe je hier mee omgaat is daarentegen een keuze. Stap 1 is om je dit te beseffen. Ook in het moment van je angst, wat natuurlijk moeilijk is. Gedragsverandering op zo’n heftig moment is ook niet makkelijk, maar als je tegen jezelf blijft zeggen dat jij de baas bent over je gedachtes en dit blijft oefenen in verschillende situaties, kan je hier uiteindelijk toch echt invloed op uitoefenen. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Probeer jezelf op zo’n moment een keuze voor te leggen. Ga ik in paniek raken waardoor ik mezelf slecht voel of probeer ik mezelf af te leiden waardoor ik me beter ga voelen? Probeer het maar eens!
Nu hoor ik je al denken: ‘Leuk al die tips, maar zodra ik het vliegtuig instap en de turbulentie begint, schiet ik toch wel in paniek’. Angst is ook niet 1, 2, 3 overwonnen. In zekere zin is het een gewoonte geworden op basis van associatie. Het kost tijd om zoiets te veranderen. Geef het dan ook niet op als je de volgende keer nog steeds angstig bent. Ondanks dat ik al zo vaak heb gevlogen, schiet ik ook nog regelmatig in paniek. De ene keer gaat het goed en de andere keer totaal niet. Het belangrijkste is dat je blijft vliegen, je droomreis hier niet voor uit de weg gaat en vooral ook trots op jezelf mag zijn telkens als je weer dat vliegtuig in (en uit 😉 ) stapt.