Beste reistijd Costa Rica | Het klimaat van Costa Rica uitgelegd
LEES MEER
Toen ik van plan was om Costa Rica te bezoeken kwam ik er al snel achter dat het klimaat daar nogal wispelturig is. De vraag: ‘Wat is de beste reistijd voor Costa Rica?’ is dan ook niet zo makkelijk te beantwoorden. In dit artikel leg ik je uit hoe het klimaat van Costa Rica in elkaar zit en waar je rekening mee moet houden als je dit prachtige groene land wilt bezoeken.
Het klimaat van Costa Rica uitgelegd
Een ingewikkeld klimaat dus, maar hoe komt dat precies? Costa Rica is een land met veel hoogteverschillen die oplopen tot ruim 3800 meter. Daarnaast grenst het land ook aan zowel de Pacifische Oceaan als de Caribische Zee. Dit heeft significante invloed op het weer. Aan de Caribische kant regent het een stuk vaker en daardoor is er bijvoorbeeld in die regio ook geen apart regenseizoen. Er zijn in Costa Rica zogenaamde microklimaten ontstaan waardoor elke regio weer een andere verwachting heeft. Door heftigere orkaanseizoenen en de effecten van El Niño is het weer nog onvoorspelbaarder geworden.
Het droge seizoen in Costa Rica
Het droge seizoen van Costa Rica begint in december en eindigt in april. Vooral in de maand februari zal er weinig regen vallen. Het aantal zonuren per dag is vrijwel hetzelfde als het regenseizoen. Het voordeel van reizen in het droge seizoen is dat het er iets koeler is waardoor het ook minder benauwd zal zijn. Het nadeel is dan weer dat het minder groen kan zijn doordat er weinig regen valt.
Het regen seizoen in Costa Rica
Het regenseizoen van Costa Rica begint in mei en eindigt in november. Bij het regenseizoen denken mensen vaak dat er de hele dag door alleen maar regen valt. In Costa Rica ligt dat wel iets anders. Ja, de kans is groot dat er elke dag regen valt, maar zeker niet de hele dag. Vaak is het in de ochtend zonnig en zal het pas tegen het einde van de middag regenen. Gelukkig zijn deze regenbuien vaak van korte duur en trekken ze snel weer over. Het voordeel aan het regenseizoen in Costa Rica is dat het enorm groen is in deze periode. Het nadeel is dat je door de dichte bebossing niet altijd goed de dieren kan spotten.
Of je nu tijdens het regen seizoen of het droge seizoen naar Costa Rica gaat, beide periodes hebben zo zijn voor- en nadelen. Een beste reistijd ligt er dus ook heel erg aan wat je verwachtingen en eisen zijn.
El Niño & La Niña in Costa Rica
Je zal vast en zeker El Niño of La Niña voorbij horen komen, maar wat is het precies en wat voor invloed heeft het op je reis naar Costa Rica? El Niño en La Niña zijn twee verschillende natuurverschijnselen die plaatsvinden in de Stille Oceaan en van grote invloed zijn op het klimaatpatroon wereldwijd.
El Niño
El Niño wordt gekenmerkt door een verhoging van de zeewatertemperaturen in de oostelijke en centrale delen van de Stille Oceaan, in de buurt van de evenaar. Dit fenomeen ontstaat wanneer de normale passaatwinden, die van oost naar west waaien, afzwakken of zelfs omdraaien. Hierdoor wordt het warme oppervlaktewater dat zich normaal gesproken bij Indonesië ophoopt, naar het oosten geduwd en bereikt het de kust van Zuid-Amerika. El Niño kan wereldwijde gevolgen hebben, zoals veranderingen in de luchtstromen, neerslagpatronen en temperaturen. Dit kan leiden tot droogte in sommige gebieden en overstromingen in andere.
La Niña
La Niña daarentegen is het tegenovergestelde fenomeen van El Niño. Het wordt gekenmerkt door koudere zeewatertemperaturen in dezelfde regio’s van de Stille Oceaan. Tijdens La Niña worden de passaatwinden sterker dan normaal, waardoor het koude oppervlaktewater naar het westen wordt geduwd, dichter bij Indonesië. La Niña heeft ook wereldwijde gevolgen, maar in tegenstelling tot El Niño, zorgt het vaak voor meer neerslag in sommige delen van de wereld, zoals het westen van de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Australië. Daarentegen kunnen andere regio’s juist te maken krijgen met droogte.
Het belangrijkste verschil tussen El Niño en La Niña is dus de richting van de zeewatertemperaturen en de gevolgen die ze hebben op het klimaat. El Niño brengt warmere temperaturen met zich mee en heeft vaak drogere omstandigheden tot gevolg, terwijl La Niña koudere temperaturen veroorzaakt en meestal zorgt voor meer neerslag. Beide fenomenen hebben een cyclisch karakter en kunnen variëren in intensiteit en duur.
In Costa Rica zorgt El Niño vaak voor droogte. Terwijl La Niña juist zorgt voor meer regenval in de Central en South Pacific. In het zuiden van het Caribische deel zal het voor meer droogte zorgen.
De verschillende regio’s van Costa Rica
Doordat Costa Rica veel microklimaten kent is het land opgedeeld in regio’s. Hieronder zijn 6 regio’s beschreven die ieder hun eigen klimaat hebben.
Zona Norte
Het noordelijke deel van Costa Rica is voornamelijk een vlak gebied dat wordt gekenmerkt door een vochtig tropisch klimaat. Het wordt sterk beïnvloed door de passaatwinden van de Caribische Zee. In dit gebied valt het hele jaar door regen, waardoor het op de derde plaats staat wat betreft de jaarlijkse neerslag. De droogste maanden zijn februari en maart, terwijl er van mei tot en met december of januari veel regen valt. De temperatuur blijft rond de 25 graden Celsius.
Región Caribe
Deze regio staat bekend om zijn vochtige en tropische bossen. Vanwege de passaatwinden van de Caribische Zee is het een zeer regenachtig gebied. Op basis van de neerslaghoeveelheden is de regio onderverdeeld in een noordelijk en zuidelijk deel, waarbij het een stuk meer regent in het noordelijke deel. De droogste maanden aan de Caribische kust zijn februari, maart, september en oktober. Het is een van de meest vochtige regio’s van het land. Langs de kust varieert de gemiddelde temperatuur gedurende het hele jaar tussen 25 en 27 graden Celsius. Voor de Caribische regio is er geen specifieke droge of regenachtige periode vastgesteld.
Región Central
De centrale regio bestaat uit twee valleien en herbergt verschillende vulkanen. De droge periode loopt van december tot en met april, terwijl het regenseizoen duurt van mei tot en met november. In juni/juli is er een kans op “El Veranillo”, een korte periode van droogte. Vanwege de verschillende hoogteverschillen tussen de twee valleien kan het weer variëren. In november kan er, in tegenstelling tot het oostelijke gedeelte, nog steeds veel regen vallen in het westelijke deel van de centrale regio. Het oostelijke gedeelte heeft meer neerslag, vergelijkbaar met de Caribische regio. De gemiddelde temperatuur in de provincie San José is 20 graden Celsius.
Pacifico Norte
Dit is een van de warmste en meest droge regio’s van het land. De maanden december, januari, februari en maart worden gekenmerkt als de droge periode. De overgangsmaanden tussen de twee seizoenen zijn april en november. In juni valt de eerste piek in regenval, gevolgd door El Veranillo. Door het orkaanseizoen neemt de neerslag weer toe in september en oktober. De gemiddelde temperatuur is 28 graden Celsius, waarbij het in februari, maart en april vaak boven de 30 graden wordt.
Pacifico Central
Hier liggen de temperaturen vaak tussen de 20 en de 30 graden. De droge periode is hier best kort vergeleken met het regenseizoen. April en december zijn de overgangsmaanden tussen het droge en het regenseizoen.
Pacifico Sur
Deze regio heeft veel hoogteverschillen waardoor er dus ook grote temperatuurverschillen zijn. Aan de kust is de gemiddelde temperatuur ongeveer 26 graden Celsius. Hier valt ook de meeste regenval van het land. Hoe zuidelijker je gaat, hoe natter het wordt. Het droge seizoen duurt van januari tot en met maart, met februari als de droogste maand. In oktober valt de meeste regen in dit gebied.
Beste reistijd om dieren te spotten in Costa Rica
Costa Rica staat bekend om zijn diverse wildlife en veel mensen bezoeken het land daarom ook om dieren te spotten. Nu zijn er genoeg dieren in Costa Rica die je het hele jaar door kan bewonderen maar sommigen zijn alleen (of het beste) in een bepaalde periode te zien:
- Bultrugwalvissen: december t/m maart & juli t/m oktober
- Schildpadden: juli t/m september (Tortuguero)
- De Quetzal: maart t/m juli (broedseizoen)
Lees ook: Dieren in Costa Rica | Welke wilde dieren kan je spotten in Costa Rica?
Wat is de beste reistijd voor Costa Rica?
Maar wat is nu precies de beste reistijd voor Costa Rica? Dat hangt er eigenlijk helemaal vanaf wat je verwachtingen zijn en om wat voor redenen je naar Costa Rica gaat. Wil je de minste kans op regen hebben? Dan is de beste reistijd voor Costa Rica tussen december en april. Maar ga je bijvoorbeeld speciaal naar Costa Rica om bepaalde dieren te spotten, dan zal je wellicht in andere maanden beter af zijn.
Ook op reis naar Costa Rica? Boek hier je reis:
ook interessant
Bekijk ook:
Betalen in Costa Rica | Colones of dollars?
Corcovado National Park in Costa Rica | Tips & info voor je bezoek aan dit paradijs
Dieren in Costa Rica | Welke wilde dieren kan je spotten in Costa Rica?
Ziplinen in Costa Rica | Ontdek de nevelwouden van Monteverde
Reisroute door Costa Rica in 3 weken: Een reis vol flora en faunaTop 6 mooiste nationale parken in Costa Rica
Zeeschildpadden vrijlaten in Costa Rica: Een unieke beleving